Welcome to GIS ZOO

Breaking

Thursday, July 25, 2019

GIS INTERVIEW QUESTIONS AND ANSWERS

Are you beholding for a positive career in the Geographic Information System (GIS)? Then we have provided all the mandatory things like Geographic Information System (GIS) Interview Question and Answers on the internet Blog page, not only the Question and Answers if the variety of job functions in (GIS). To be able to clean the GIS interview from the very first effort, one must prepare well on all the topics of GIS. There are several leading companies offering careers in a variety of functions like GIS Engineer, GIS Analyst, Manager and GIS developers / Lead along with these there are many different functions too in Geographic Information System (GIS). For some other details on Geographic Information System (GIS) related issues and for various top Geographic Information System (GIS) project visit our Facebook.
saif




1.    Question  While Using Arc Catalog, Do You Rely On The Default Templates Or Usually Go For A Customized One?
Answer :
Well, it depends on the project really. Some of the default templates are really good and safe to use. I make the choice based on the project caliber.
2.    Question  Which Applications Of The Arc GIS Desktop Are You Familiar With?
Answer :
I am familiar with Arc Map, Arc catalog and Arc toolbox.
3.    Question  Differentiate Between GIS Commands And Tools?
Answer :
Commands do not require interaction with the map, they just rely on the surface. Tools, on the other hand, require interaction with the map canvas.
4.    Question  What Are The Top 5 Skills A GIS technician Must Have?
Answer :
Skills in spatial data handling, algorithms, data conversion, model building, and database programming.
5.    Question  What Is The Difference Between Geo-coding And Geo-referencing?
Answer :
Geo-coding is when you associate a place name or an address with map coordinates. Geo-referencing is the process of associating plain digital images taken from a satellite or a plane with map coordinates so that they can be overlaid on street maps.
6.    Question  Name The Two Data Structures That Have The Capacity To Hold Spatial Data.
Answer :
The two data structures that can hold spatial data include raster and vector.
7.    Question  What Is The Basic Work Of A Gis Technician?
Answer :
A GIS technician works closely with end users to identify GIS data requirements and handle technical issues. It is also the job of a GIS technician to manage data maintenance and manipulation and handle extraction activities along with ensuring preparation, planning and updating a variety of maps and drawings to be part of a GIS database.
8.    Question  Define Remote Sensing?
Answer :
Remote sensing refers to the detection and classification of objects on or in the earth without physical contact, generally attained through aerial sensors.
9.    Question  What Are The Key Factors In Determining The Period For Record Retention?
Answer :
Nature of data, government rules, and policies regarding data retention and data privacy factors.
10.    Question  Do You Know Which Software Does Dc Gis Use?
Answer :
The District GIS software standards consist of the Environmental Systems Research Institute Inc. (ESRI) products and Google Inc. geospatial services and software. The ESRI standard includes the ArcGIS line of desktop and server software product lines. The Google standard includes the Google Earth Enterprise line of server-side products and Google Maps for mash­up type applications. Other geospatial software packages and vendors can be accommodated if necessary to meet specific business requirements.
11.    Question  What Is A Geographic Information System?
Answer :
GIS is a system of computer software, hardware, data, procedures, and personnel combined to help, manipulate, analyze, and present information that is tied to a geographic location.
12.    Question  What Is Gis Data Mining?
Answer :
GIS or spatial data mining is the application of data mining methods to spatial data. Data mining, which is a partially automated search for hidden patterns in large databases, offers great potential benefits for applied GIS­based decision making. Typical applications including environmental monitoring. A characteristic of such applications is that spatial correlation between data measurements require the use of specialized algorithms for more efficient data analysis.
13.    Question  What Is Spatial ETL?
Answer :
Spatial ETL tools provide the data processing functionality of traditional Extract, Transform, Load (ETL) software, but with a primary focus on the ability to manage spatial data. They provide GIS users with the ability to translate data between different standards and proprietary formats, whilst geometrically transforming the data en route.
14.    Question  What Is Geostatistics?
Answer :
Geostatistics is a branch of statistics that deals with field data, spatial data with a continuous index. It provides methods to model spatial correlation, and predict values at arbitrary locations (interpolation).
15.    Question  What Is Hydrological Modeling?
Answer :
GIS hydrological models can provide a spatial element that other hydrological models lack, with the analysis of variables such as slope, aspect, and watershed or catchment area.
16.    Question  What Is Gis Technologies?
Answer :
Modern GIS technologies use digital information, for which various digitized data creation methods are used. The most common method of data creation is digitization, where a hard copy map or survey plan is transferred into a digital medium through the use of a CAD program, and geo­referencing capabilities.
17.    Question  Which Of The Following Are Important Characteristics Of A Sdss?
Answer :
o    They are easy to use.
o    They incorporate spatially explicit models.
o    They are designed to make full use of available data.
18.    Question  Which Of The Following Are Examples Of Non­-cartographic Output?
Answer :
o    Charts
o    Tables 
o    Dynamically linked graphs
19.    Question  What Is A Linked Display?
Answer :
A set of graphs and maps where items are linked in separate displays.
20. Question  What Does The Abbreviation Vrml Stand For?
Answer :
Virtual Reality Modelling Language
21. Question  What Is Chart Junk?
Answer :
chartjunk: Unnecessary detail around maps and diagrams
22. Question  Do You Know The Role Of Gps In Gis?
Answer :
Competent decisions can only be rendered by reliable data and through GIS is an amazing data management tool, using it with GPS helps in validating the data analysis and results.
23. Question  What Is Remote Sensing?
Answer :
Remote sensing refers to the detection and classification of objects on or in the earth without physical contact, generally attained through aerial sensors.
24. Question  What Are Gis Tools?
Answer :
GIS tools, on the other hand, require interaction with the map canvas.
25. Question  What Are Gis Commands?
Answer :
Commands do not require interaction with the map, they just rely on the surface.
26. Question  What Is Geo­-referencing?
Answer :
Geo­referencing is the process of associating plain digital images taken from a satellite or a plane with map coordinates so that they can be overlaid on street maps.




27. Question  What Is Geo­-coding?
Answer :
Geo­coding is when you associate a place name or an address with map coordinates.
28. Question  Discuss Briefly Data “information” As One Component Of Gis
Answer :
There are two basic types of map information in a GIS: Spatial and Aspatial (DESCRIPTIVE-attribute)
o    Spatial refers to geographic features that are represented as a raster (pixel) or vector (POINTS, LINES, and POLYGONS)
o     Aspatial or Descriptive refers to TABULAR DATA which records characteristics of the geographic features

29. Question  What Is The Difference Between Gis And Lis
Answer :
Land Information System (LIS) is typical to GIS but related primarily to large-scale and parcel-based system such as Automated Mapping and Facilities Management (AM/FM)
30. Question  What Is The Difference Between Automated Cartography, Cad, And Gis
Answer :
GIS - Adds the analytical capabilities (graphic+ attribute) while automated cartography and CAD lack (graphic only)
31. Question  Discuss Briefly The History Of Gis Between 1960 To 2000
Answer :
o    1963:  Computing comes of age (Establishment of the Urban and Regional Information System Association URISA and the first GIS Conference in Ottowa, Canada in 1963).   
o    1964: Canada GIS-Roger Tomlinson “Father of GIS”   
o    1964: Harvard Lab for Computer Graphics and Spatial Analysis   
o     1970s GIS software evolves rapidly (more GIS companies appeared e.g. Intergraph, ESRI, Governmental departments introduced GIS e.g. The US Bureau of the Census)   
o    1980s GIS software advances significantly (more budget and human resources allocated for GIS, by the end of 1980s more than 4000 GIS/CAD software are introduced)   
o    Digital data becomes available (TIGER, World Data Bank, DIME)   
o    The 1990s (integration of Raster and Vector based systems, Multi-media GIS, software become more user-friendly)   
o    2000:   Web-based GIS

32. Question  List Four Of The Advantages Of Gis:
Answer :
o    Time minimization                               
o    Accuracy improvement  
o    Data can be managed efficiently
o    High cost/benefit ratio
33. Question  List The Main Components Of Gis
Answer :
o    People
o    Data
o    Hardware
o    Software
o    Methods
34. Question  Discuss Briefly The Impact Of The Internet On Gis
Answer :
o    Exchange and Sharing of ideas via- electronic mail (e-mail) and online lists.
o    Online forum (video conferencing).
o    Data transfer (File Transfer Protocol- FTP).
o    Browsing (websites).
35. Question Discuss Briefly The Gis Functions
Answer :
o    Data acquisition (spatial and non-spatial).
o    Data processing (data management).
o    Data analysis (Spatial & statistical analysis).
o    Data storage  (Store data more efficiently).
o    The data output   (Maps,  graphs, tables, reports).

6 comments:

  1. Thanks for post informative blog.. Keep posting

    Boundary Solutions Inc. assembled the National ParcelMap Data Portal, or NPDP, the most current normalized digital GIS parcel map databases from jurisdictions throughout the United States released for general use. Digital Parcel Maps

    ReplyDelete
  2. Helo Admin...
    Good work done, specially this kind of information of GIS & RS field in Pakistan. keep the good work-up.

    ReplyDelete
  3. Thank you so much Rehan ulhaq for your positive feed back.

    ReplyDelete
  4. Inshallah YOU will be the real GIS SPECIALIST of Pakistan. Hope You will help all the time.

    ReplyDelete
  5. Thank you Qamar Zama for positive feedback. If you have any informative data like this, you can share on saif.ullah@uaf.edu.pk. I hope your contribution on this platform can help global GIS community.

    ReplyDelete

Post Top Ad

Your Ad Spot